NU tar vi skafferiet och "resterna" till Italiensk nivå....

Nu har Ni troligen påskat färdigt och OM ni har godis kvar kan ni göra er variant av "Rocky road"
 
Men här tänker jag mig att vi gör en soppa
 
RIBOLLITA
Toscansk grönsakssoppa
 
Här funkar det flesta grönsakerna du har,
men du bör ha lök,tomat och någon typ av bönor/ärtor i
 
Serveras med brödkrutonger och gärna riven parmesan på toppen
 
Du kan även låta en bit parmesan koka med i soppan
 
Hetta upp Olivolja i en rymlig kastrull.
3 msk olja
 
Fräs lök,morot o vitlök i 4-5 min.
1 grovt hackad gul/rödlök
1 slantad morot
1-2 finhackad vitlöksklyfta
 
Tillsätt Chili,rosmarin,tomatpure,krossade tomater ( alt färska tomater),buljong och ev parmesankanten, sjud i 15-20 min
 
1 skivas röd chili( alt Sambal oelek)
1 tsk rosmarin
1 msk tomatpure
1 burk krossade tomater alt coctalitomater
4 dl valfri buljong  ( späd med mer vatten eller buljong om du vill ha mer vätska)
 
Skölj ärtor /bönor om du har färdigkokta. Rör ner ärtor/bönorna och tex grönkål/spenat i bitar och sjud 2-3 min ytterligare
1 dl kokta ärtor/kikärtor/cannellonibönor  eller små vita bönor
spenat eller grönkål några blad
 
Skär bröd i tärningar hetta upp olja och smör i en panna stek brödet på medelvärme,salta och låt brödet få gyllene färg
 
 
Kanske servera en dessert efteråt?
 
Har du några äpplen eller annan frukt....gör en smulpaj! eller ta fram chokladpuddingen du bunkrat i skafferiet:)
 
Har du grädde kvar från Påskfirandet?
Då vispar du den och krossar dina mandelägg och chokladbitar i grädden, kanske kryddar med kardemumma eller punch.....
låt stå kallt eller frys en stund....
 
Servera i små coupeglas, med lite kaksmulor och frysta bär!
 
Då önskar jag er en god middag och funderar nu vidare på skåpsmiddagar.....
 
 
 
Klara i skafferitankar