Inte baka pepparkakor!!!! ???
Jag hittade rätt:
teknik
Icakurirens mandelpepparkaksdeg
Rosendalspepparkaksdeg
Silikon
Degen kan köpas ute på Rosendal på Djurgården alt. slå i hop degen själv i en matberedare
Du bakar ut på silikonduk som du sedan bara flyttar över på plåten och gräddar alltihopa!! Ett silikonfodral för kaveln gör utbaket ännu lättare!
Att skära pepparkakor av degen är ju ett ännu snabbare sätt att få sina kakor gjorda!
Har du en gång ätit de här pepparkakorna, är i stort sett alla andra pepparkakor "ha bla ha"!! De här kakorna är knäckiga och kryddiga.
Måste erkänna att jag nog skapar ett beroende varje år mellan okt-januari, då första degen sätts!!
( det finns en sort som funkar ok, av det köpta......Nyåkers)
Rosendals kryddiga pepparkakor
4 1/2 dl ljus sirap
300g rumsvarmt smör
4 1/2 dl socker
1 ägg
4tsk nymalda mejlikor
6tsk nymald kanel
4tsk nymalen ingefära
4tsk nystött kardemumma
13-15 dl vetemjöl
*koka upp sirapen under omrörning. Låt svalna något
*Rör ner sockret, ägget, kryddorna och smöret
*Tillsätt mjölet (spara lite till utbaket)
*Rör så att allt blandas
*Låt vila svalt men inte kallt till nästa dag ( räcker med några timmar )
*Kavla ut tunt och ta ut figurer( eller skär lagom tunna ). Grädda på smord plåt eller bakpapper i 180-200grader, ca 8 minuter.
300g rumsvarmt smör
4 1/2 dl socker
1 ägg
4tsk nymalda mejlikor
6tsk nymald kanel
4tsk nymalen ingefära
4tsk nystött kardemumma
13-15 dl vetemjöl
*koka upp sirapen under omrörning. Låt svalna något
*Rör ner sockret, ägget, kryddorna och smöret
*Tillsätt mjölet (spara lite till utbaket)
*Rör så att allt blandas
*Låt vila svalt men inte kallt till nästa dag ( räcker med några timmar )
*Kavla ut tunt och ta ut figurer( eller skär lagom tunna ). Grädda på smord plåt eller bakpapper i 180-200grader, ca 8 minuter.
Ett måste i Adventstid, så då vet ni vad jag gör i morgon!!
-Lussebullarna/katter då? Frågar ni ....
- Jo då, det blir lussebullar, med mandelmassa så klart!
Njut av julens smaker!!