Januari och bönans tid......
Vi har gått över i ett nytt år och då uppenbarar sig nya löften och nya fräscha tankar och ideer.
Vi pratar om miljön och köttets inverkan på miljön och våra kroppar.
Kanske borde vi börja äta mer "grönt" i vardagen och då talar vi inte om gurka,sallad och tomater......
Vi har börjat, fler och fler att snegla mot den veganska och vegetariska livsstilen; gröna kokböcker dyker upp som aldrig förr och krogar börja poppa upp med vegatariska alternativ av kvalitet och även en och annan hel´vegetarisk krog dyker upp på kroghimlen.
Fortfarande är det uselt på det flesta krogarna gällande det vegetariska rätterna, där får du vara glad om du får två salladsblad och en sparris i kors.
Det finns sååå mycket goda recept på den vegetariska matsidan, så det är bara börja.......små babysteps för att sedan öka på om man vill.
En vanlig undring är - Hur ska jag få resten av familjen att äta "nyttigare, grönare,bönigare"?
Man måste vara taktisk,smyga in ingredienser i det man lagar, byta ut ingredienser osv.........
TIPS:
Är att man kokar alt köper färdigt böner på burk/tetra och lägger i tex en köttfärssås,
Lägger i linser i en soppa eller gryta,
Mixar linser och gör "burgare".
Serverar belugalinser på rostad toast med lök,gräddfil och persilja som en förrätt.
Byter ut köttfärsen mot soya färs, finns fryst och torkad
Passera och riv grönsaker ner i tomatsåsen till pastan
Baka med morötter,nötter och frön
Smaksätt tex böner med goda kryddor och servera i en skål före maten
svarta böner med salt peppar,koriander och lime, är ett bra tillbehör
Blanda i rostade kikärtor i maten och kalla sallader.
Kryddade Rostade kikärtor i stället för chilinötter
Jag kan hålla på i oändlghet med tips och ideer gällande ämnet.
jag ska skriva ner några mer utförliga tips och recept framöver, men just nu är det dax för andra nyttigheter....
...promenaden till mitt arbete.
PS. Jag anser inte att man ska sluta med " allt" och totalförändra, utan byta ut, lägga till och våga nytt!
Vi hörs !